Mar 17, 2010

Laptop

/* vannak Amazon-os reklámlinkek a post-ban, hátha kapok tőlük pénzt :P */
Körülbelül egy éven belül esedékes lenne számomra egy laptop beszerzése a jelenlegi desktop-om helyett (ASUS P5W DH Deluxe; Intel Core 2 Duo E6700; 3*1 GB OCZ DDR2 RAM; ATI Radeon HD4870).
Az már szinte biztos, hogy egy darab laptop lesz az egész helyett, s ha itthon leszek, akkor BT-s egér + billentyűzet + a 19"-os LCD-m (Sony SDM-HS95PRS, elég szar szegény) lesz rákötve -- ebből adódóan akár 13"-os kijelző is elég lenne, a portabilitás (és az ár :P) érdekében.
Tervben van továbbá az is, hogy vagy 2*1 TB, vagy 2*2 TB -nyi vinyót bedobok valami dobozba, amin van FireWire vagy Gigabit Ethernet csatlakozó, így a laptopba elég lenne egy kb. 160 GB-os SSD (HDD-t nem szeretnék venni) a rendszernek (ahogy számoltam, így felférne a Snow Leopard mellé az iWork, az iLife, a SolidWorks, az ACAD, a Final Cut (kontenttel együtt), a Logic (szintén), a CS4, a Lightroom, az MS Office, meg minden egyéb szoftver is, amit jelenleg használok).
Továbbá 2006. decembere óta US layout-os billentyűzetem van (tehát amin nem ▟, nem is ▜, hanem egyszerűen ▬ alakú az Enter), s mivel ez marad is (lásd a post elején), ezért ragaszkodom hozzá, hogy a laptopnak is ilyen kiosztása legyen.
Végül pedig, úgy 2 éve Mac OS X-t használok, s szeretnék továbbra is.

Összefoglalva tehát legalább az alábbi pontokat kell kielégítenie az új gépnek:

  • 64-bites, XD-bites, hardware-es virtualizációval megáldott ≥2,2 GHz-es, ≥2 magos CPU
  • ≥4 GB RAM
  • valami videókártya, ami nem hasal el, ha meglátja a SolidWorks-öt (tehát ne valami integrált szar legyen, s támogassa az OpenGL-t, jól)
  • ≥160 GB SSD
  • ≥13"-os kijelző, legalább 1280x720-as felbontással
  • 802.11n, Bluetooth, Gigabit Ethernet
  • ≥2 darab USB port
  • fusson rajta a Snow Leopard, jól (ez nem azt jelenti, hogy MacBook-nak kell lennie)
  • optikai meghajtó nem kell -- nem kizáró ok, ha van, de soha sem fogom használni
Úgy nagyjából ennyi. Ha Apple lesz, akkor Ausztriából, a McSHARK-tól, mivel a magyar APR-ek (XMS, StarKing, iStyle) nem tudnak US layout-os MBP-t rendelni, az osztrákoknak pedig hajnali 1-kor írtam egy email-t angolul, s reggel 9-re itt volt a válasz, hogy jelenleg nincs nekik raktáron, de szívesen rendelnek nekem.
Egyébként az iStyle válaszolt a legnormálisabban. Csak azokban az országokban lehetséges ez, ahol van "rendes" Apple Store, ilyenkor az ottani APR-ek tudnak onnan rendelni US layout-os laptopokat, máshogy Európában nem lehet megoldani. Hogy miért, az rejtély, de ez van. Továbbá, ezentúl, ha vennék valami Mac/iPod/iPhone kiegészítőt, akkor az iStlye-nál tenném; szimpatikusabban kezelték az "ügyemet", mint az XMS (K-V) vagy a StarKing.

No comments: